Eylül ayı deyince birçoğumuzun aklına okulların pek yakında açılacağı gelir. Yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşması ile birlikte hem çocuklarınızı hem de sizleri ufak bir telaş sarar. Alışverişler yapılır, servisler önceden ayarlanır… Kısacası sizleri Eylül ayında birçok iş bekler. Bunca işin içinde tabii bir de çoğu çocukta sıklıkla görülen adaptasyon sıkıntısı ve kaygı gözlemlenir. Çocuğunuzun eski rutinine tekrardan alışması zaman alabildiği gibi kimi zaman oldukça zahmetli de olabilir.
Peki, bu yaşanan telaş ve kaygıyı azaltmak için neler yapılmalı? Yeni eğitim-öğretim yılına hem sizlerin hem de çocuklarınızın nasıl hazırlanması gerekir?
Öncellikle, aileler genellikle sadece çocukların kaygılı olduğunu düşünürler fakat gerçek tam da öyle değildir. Siz ebeveynler de en az çocuklarınız kadar kaygılısınızdır. Özellikle okula ilk kez başlayacak ve aşırı koruyucu aile ortamında büyüyen çocukların kaygıları daha yüksektir. Bunun sebebi çoğu zaman ailelerinden kaynaklıdır çünkü bazı ebeveynler streslerini ve endişelerini ister istemez çocuklarına yansıtabilirler. Bir diğer sebep ise okul çağına kadar çocuğa öz bakım becerileri kazandırılamamasıdır. Her ihtiyacı ailesi tarafından karşılanan çocuklar ile öz bakım ihtiyaçlarını giderme beceresine sahip çocuklar arasında okula adaptasyon sürecinde farklılıklar gözlenir.
Peki okula başlamadan önce neler yapabiliriz?
1) Geriye dönüp ileriyi planlamak: Çocuğunuzun geçmiş eğitim-öğretim yıllarında ne gibi rahatsızlıkları oldu? Çocuğunuz bunlarla hangi yolları kullanarak başa çıktı? Çocuğunuza bunları hatırlatabilir ve yeni dönemde de geçmiş sorunların tekrarlamaması adına birlikte küçük planlar yapabilirsiniz.
2) Uyku düzeni: Yaz ayları genelde çocuğunuz için daha düzensiz uykularla geçer. Uyku alışkanlığında daha gevşek davranılır ve uyku zamanları daha geç saatlere taşınır. Okulların açılmasına bir iki hafta kala yavaş yavaş uyku düzenini geri getirmeye başlayabilirsiniz.
3) Çocuğunuzla okulların açılmasıyla ilgili bir sohbet gerçekleştirmek: Bu sohbet sırasında çocuğunuza okulların başlaması ile ilgili düşüncelerini ve hislerini sorabilir, çocuğunuzun okula dair endişeleri varsa birlikte bir çözüm planlamasına gidebilirsiniz. Onu ciddiye almayı ve iyi bir dinleyici olmayı unutmayın.
4) Kırtasiye ihtiyaçları: Okul alışverişini çocuğunuz için bir fırsata çevirip keyifli bir aktivite haline getirebilirsiniz. Birlikte bir ihtiyaç listesi hazırladıktan sonra alışverişe çıkıp listede olanları sırasıyla bulup sepete atabilir ve bunu bir oyuna çevirebilirsiniz. Alışveriş sırasında çocuğunuzun isteklerine öncelik vermek hem ona güven aşılar hem de onun okula başlamaya daha istekli hale gelmesine destek olur.
Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman tanımalısınız. Yeni dönemde çocuğunuza ders çalışmanın yanında oyun oynaması ve hobileriyle ilgilenmesi için de fırsat vermeyi ihmal etmeyin.