Ergenlik döneminde aile, arkadaşlık, cinsellik gibi birçok konuda daha önce karşılaşmadığımız ve oldukça karmaşık süreçlerden geçeriz. Bu yeni süreçlerle sağlıklı bir şekilde baş etmemiz hem ergenlik hem de yetişkinlik dönemi için oldukça önemlidir.
Kız çocukları, gelişme dönemlerinde dünyanın birçok yerinde olduğu gibi maalesef ülkemizde de erkeklere oranla daha fazla toplumsal engellerle karşılaşmaktadır. Bu sebeple ‘’Ben kimim? Kim olmak istiyorum? Neler yapabilirim? Nelerden hoşlanırım?’’ gibi birçok soruya özgürce cevap arayacakları bir yaşam alanı sağlamak her zaman olduğu gibi bugün de üzerinde durmamız gereken konulardan biridir.
Kızlar Atakta, bu sorulara çok kısa sürede cevap bulma imkanı yarattığına inandığım ve son zamanlarda beni en çok etkileyen sosyal sorumluluk projelerinden biri. Alternatif Yaşam Derneği(AYDER)’nin projesi olan ve yaz döneminde derneğin Düşler Akademisi Kaş tesislerinde faaliyetini sürdüren Kızlar Atakta, 12-18 yaş arası, sosyal olarak geri planda bırakılmış ergenlik dönemindeki genç kızları güçlendirme programıdır.
Geçtiğimiz yaz Kızlar Atakta programında 1 hafta gönüllü olma fırsatı yakaladım. Düşler Akademisi Kaş, Antalya’nın Kaş ilçesindeki Çukurbağ köyünde yer alıyor ve eski Çukurbağ ilkokulu yenilenerek oluşturulmuş. Akademinin ana binasına girdiğinizde içeride sizi bütün duvarları kitaplarla kaplı muhteşem bir kütüphane karşılıyor. Ana binanın dışında tesiste gönüllülerin ve gelecek grupların konaklayacağı çadır alanı, müzik binası, yemekhane gibi alanlar yer alıyor. Kızlar Atakta programına her hafta farklı genç kız grupları katılıyor. Bu gruba eşlik edecek gönüllüler de genel olarak her hafta yenileniyor. Bizler gelecek grupların örnek alabilecekleri güçlü kadınlar olarak seçilmiştik ve bunun büyük bir sorumluluğu vardı. Etkileşimimizin güvenli, destekleyici ve güçlendirici olması önceliğimizdi. Grubu karşıladığımız günü hiç unutmuyorum. Geldikleri yerdeki bu insanlar kimdi ve onlara ne katacaktı? Bu şüpheli bakışlarla başlayan ve 6 gün boyunca birlikte geçirilen spor, doğa, yüzme, iletişim, takım çalışması, problem çözme, dans, ritim gibi sayısız atölye sonrası şahit olması harika bir değişim yaşanmıştı. Karşımızda birçok konuda daha bilinçli, denemeye istekli, kendi güçlerine yönelik farklı bir bakış açısı kazanmış bir grup vardı.
Yolunuz Kaş’a düşerse Düşler Akademisini mutlaka ziyaret edin. Ve mümkün olabilirse akademide gönüllü olarak çalışın. Orada yardım etmekten yorulmayacağınız, herhangi bir işin kadın-erkek olarak nitelendirilmediği, doğanın gerçekten değer gördüğü bir dünya ve konuştuklarını hayata geçiren büyük bir ekip var. Ve onlar iyi ki varlar.
Teşekkürler Kızlar Atakta ve AYDER. Gücünün farkında yarınlara…
Ayrıntılı bilgi için: http://ayder.org.tr/kizlar-atakta/
Psk. Melis Onglu